TrackLing - Att tänka på

 

Förberedelse

Appen drar en del ström. Normalt klarar en mobil att köras i 3-8 timmar utan laddning. Se till att mobilen är laddad före seglingen och att du har med en sladd för att ladda under seglingen om den är lång. Det bästa är att ha ett extra batteri, "Powerpack", kopplat till mobilen.

Appen kräver tillgång till internet för att ladda ner kartor, för att ladda upp egen position och ladda ner andra båtars position.

Före seglingen kan du gå in i appen och kolla att du finns med på startlistan och kolla banan. Ibland finns en testsegling så att du kan kolla att allt annat också stämmer.

Under seglingen

Två sätt att använda appen

Du kan köra appen så att seglarna ser varandra hela tiden under seglingen. Seglingen blir då annorlunda, seglarna får mer information och kan använda detta vid sina beslut.

Du kan också köra i "Silent mode". Appen startas och sänder positioner med ingen presentation av data sker. I efterhand kan seglingen spelas upp och analyseras.

Val av körsätt bestäms av tävlingsledningen och kan inte påverkas av seglaren.

Silent mode

Du startar appen före starten och kollar att du ser banan på kartan. Längst upp på skärmen ska GPS-klockan ticka och texten Silent race ska visas.

Du kan nu lägga undan mobilen och koncentrera dig på seglingen.

Åskådare kan följa seglingen i realtid under förutsättning att de inte befinner sig i anslutning till banområdet.

Open mode

När du gått in i seglingsmod kan du kolla att du blir registrerad och finns med på kartan. Klicka på O-knappen för att centrera kartan på din båt. T-knappen ger dig möjlighet att se samtliga båtars fart och kurs. För att centrera kartan på en annan båt, klicka på färgrektangeln på båtens rad.

När du inte tittar på skärmen kan du släcka ner den. Du sparar då lite batteri. Appen ska fortsätta arbeta ändå. Den ska arbeta även om du tittar på en annan app eller skickar ett sms eller dylikt.

Under en lång segling kan det hända att appen känns seg. Den har då långa spår att hantera. Det är då möjligt att gå ur seglingsmod och sedan gå in på nytt. Vänta 10 sek innan du går in på nytt.

 Du kan mycket väl ha en mobil som sänder och en annan mobil (eller surfplatta) för analyser under seglingen. Obs, det ska bara vara en som sänder!

Att installera appen      Logga in      Köra